Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
Minden évben van egy nap, amikor a férfiak virágot adnak a róluk gondoskodó asszonyi kezekbe, megköszönve ezzel a reggeli kávékat, a ropogósra vasalt ingeket, a fárasztó napok utáni meleg vacsorákat, - Nőnap - nők napja magazin
részletek »

Egy nap, amikor a férfiak virágot adnak a nőknek - A Nőnap története. Isten éltesse a Nőket!

Egy nap, amikor a férfiak virágot adnak a nőknek. A Nemzetközi Nőnap története, szokásai, cikkek, érdekességek ... Nőkről és nőknek szóló magazin friss hírekkel, csajos témákkal, női dolgokról, sztár, divat, stílus, trendek, szépségápolás, szerelem.
Nőnap - nők napja magazin
Itt vagy: Nőnap - nők napja magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Egy nap, amikor a férfiak virágot adnak a nőknek - A Nőnap története. Isten éltesse a Nőket!
Egy nap, amikor a férfiak virágot adnak a nőknek - A Nőnap története. Isten éltesse a Nőket!
Minden évben van egy nap, amikor a férfiak virágot adnak a róluk gondoskodó asszonyi kezekbe, megköszönve ezzel a reggeli kávékat, a ropogósra vasalt ingeket, a fárasztó napok utáni meleg vacsorákat, az otthon melegét. Mindeközben valószínűleg kevesen tudják, hogy ez a nap, a nők napja eredetileg korántsem ilyen romantikus célzattal alakult ki.

Isten éltesse a Nőket!

Az ünnepnap kialakulásának történetében egészen 1857-ig kell visszatekintenünk. Ebben az évben, március 8-án, New Yorkban a textiliparban dolgozó nők tüntetést szerveztek, mellyel céljuk az volt, hogy emberibb munkafeltételeket és magasabb fizetést harcoljanak ki maguknak.
Hirdetés

Fontos állomásai voltak az egyenlőségért folytatott harcnak az Internacionálék. Az I. Internacionálén (1866. szeptember 3-8.) fogadták el azt a határozatot, mely lehetővé tette a nők hivatásszerű munkavégzését. Több mint harminc évvel később, a II. Internacionálé alakuló közgyűlésén Clara Zetkin emelt szót a nők munkához való jogágért. Beszédének fő gondolata az alábbi mondat volt: "Amíg a nők nem lesznek anyagilag függetlenek, addig ugyanúgy a férfiak rabszolgái maradnak, mint ahogy a munkások a tőke rabszolgái."

A német politikusnő volt az is, akinek javaslatára 1910-ben a II. Internacionálé végül megalapította a nőnapot, mellyel a nők választójogának kivívása érdekében kívántak demonstárlni. A világon először 1911. március 19-én tartották meg a nemzetközi nőnapot Ausztriában, Dániában, Németországban és Svájcban. A végleges, március 8-ai dátum, 1917-ben alakult ki. Ekkor történt ugyanis, hogy a II. Miklós cár lemondása után alakult polgári kormány szavazójogot biztosított a nőknek. A dátum tehát a harc e fontos állomásának állít emléket.

Magyarországon először 1914-ben emlékeztek meg ilyen formában a nőkről. Ám az azóta eltelt években már feledésbe merültek az eredeti célok. A nőnap ma már nem arról a küzdelemről szól, amit a nők hosszú időn át az egyenlőségért vívtak. Hiszen az egyenlőséget sikerült elérni. A nők ma már szinte mindenütt ugyanolyan jogokkal és lehetőségekkel indulnak neki az életnek mint a férfiak. Ugyanolyan nehézségekkel kell megküzdeniük és ugyanolyan keményen kell helytállniuk. Mégis, néha jól esik, ha a fene nagy egyenlőséget félretéve egy napig CSAK nők lehetünk.


A nőnap Magyarországon

Magyarország a nőnapi felhíváshoz először 1913-ban csatlakozott, amikor az Országos Nőszervező Bizottság röplapokat osztott. A következő évben, 1914-ben már országszerte rendezvényeket szerveztek. A Rákosi-korszakban a nőnap ünneplése kötelezővé vált, és az eredetileg különböző időpontokban rendezett nőnapot 1948-tól szovjet mintára március 8-án tartották meg.

A rendszerváltás után a nőnap Magyarországon is elvesztette eredeti munkásmozgalmi hangulatát, helyette a virágajándékozás dominál.


A nőnap manapság a virágajándékozásról és az egymásnak szóló kedveskedésről szól. Az ünnep történelme mögött azonban sokszor komoly csaták, akár tragédiák is álltak.

1857: Női sztrájk
1857. március 8-án közel 15 000 textilgyárban dolgozó nő kezdett sztrájkolni New Yorkban, hogy jobb bérezést és kicsit jobb munkakörülményeket érjenek el. A későbbi nemzetközi ünnep dátuma is erre az eseményre utal.

1910: A második női konferencia
Ebben az évben, Koppenhágában tartották a második női konferenciát, ahol elhatározták, hogy szervezetten fognak küzdeni a nők egyenjogúságáért és választójogáért. Ugyanitt határoztak a nőnap megtartásáról is. 17 országból több mint 100 nő döntött úgy, hogy március 8 legyen a Nemzetközi Nőnap.

1911: New York
1911-ben 146 nő vesztette életét egy munkahelyi tűzben, mivel a gyárban a biztonsági feltételek nem voltak megfelelőek. Ennek hatására mintegy 20 000 munkásnő vonult az utcára, biztonságosabb munkakörülményeket követelve.

1911: Első nemzetközi nőnap
A konferencia hatására Németországban, Svájcban, Ausztriában és Dániában március 19-én megtartották az első nemzetközi nőnapot, ahol megemlékeztek az egyenjogúságukért kitartóan küzdő nőkről.

1913: Magyarországi ünneplés
1913-ban Magyarország is csatlakozott a koppenhágai konferencia felhívásához és ebben az évben ünnepelték meg először a nőnapot. Röplapokat osztogattak, és megemlékezéseken hívták fel a figyelmet az egyenlőtlenségre.

1917: Orosz tüntetés
1917.március 8-án (a Julianus naptár szerint számolva) nők tömegei vonultak utcára, hogy ételt és békét követeljenek maguknak. Néhány nappal később (nem kifejezetten a női sztrájk hatására) polgári kormány alakult, amely szavazójogot biztosított a nőknek.

1965: Szovjetunió
Az orosz rezsim ebben az évben nyilvánította hivatalos állami ünneppé március 8-át. Oroszországban ez a dátum azóta is munkaszüneti nap. Máig hagyomány, hogy ilyenkor férfiak és nők egyaránt köszöntik a nőket, akár ismeretlenül is, az utcán.

Portugália, Románia
Portugáliában és Romániában is sok helyen az a szokás ilyenkor, hogy a nők vacsorát adnak a nőnap tiszteletére. Az ünnepségen hagyományosan csak nők vesznek részt, ahol egymásnak gratulálnak, zenével és tánccal ünneplik meg a nők életével járó nehézségeket és szépségeket egyaránt.

A nőnapon nem csak a mai nők, de azok előtt is tisztelgünk, akik annyi évet és energiát áldoztak arra, hogy egyenlő jogokkal és lehetőségekkel rendelkezhessünk a társadalomban A nőnapon nem csak a mai nők, de azok előtt is tisztelgünk, akik annyi évet és energiát áldoztak arra, hogy egyenlő jogokkal és lehetőségekkel rendelkezhessünk a társadalomban
Isten éltesse a Nőket! Isten éltesse a Nőket!
Ez az a nap, amelyet a nők elég komoly harcok és áldozatok árán vívtak ki magunknak. A régi korokban a nők nem voltak egyenrangúak a férfiakkal, de szerencsére mindig akadtak forradalmi beállítottságú lányok és asszonyok, akik foggal-körömmel ragaszkodtak ahhoz, hogy a férfitársadalom elismerését, megbecsülését kivívják a nők számára. Ez a harc nem volt egyszerű, de ma már ott tartunk, hogy ezt a napot nem csak a női szervezetek tartják számon szerte a világon. Az ENSZ is megemlékezik erről a napról és sok-sok ország nemzeti ünnepként jelöli meg.
A Nemzetközi nőnap az egyszerű, de mégis történelmet alakító nők története. A nők évszázadok óta tartó küzdelmében gyökerezik, melynek célja, hogy a nők a férfiakkal egyenlő feltételek mellett vállalhassanak részt a társadalomból. Már az ókori Görögországban elkezdődött a küzdelem azért, hogy a nők nagyobb figyelmet vívjanak ki a társadalomban, amelyet a férfiak irányítottak. Lüzisztrata ókori görög hölgy a nemi élet megtagadását kezdeményezte a férfiakkal szemben, hogy a háborúnak véget vethessenek. A francia forradalom idején a nők a "szabadság, egyenlőség, testvériség" kiáltásával vonultak Versailles elé, hogy a nők választójogát követeljék.
Összegyűjtöttük a a régmúlt időszak nőnapi üdvözlőlapjait, melyek igen nagy hagyománynak örvendezhetnek a posztszocialista államokban Összegyűjtöttük a a régmúlt időszak nőnapi üdvözlőlapjait, melyek igen nagy hagyománynak örvendezhetnek a posztszocialista államokban
Kelet-Európában hivatalosan 1917 óta ünneplik a nőnapot, ebben az évben március 8-án Pétervárott számos tüntetést szervezték a nők egyenjogúsításáért (akik a forradalom után szavazati joghoz jutottak, nem mintha ez ért volna valamit az újdonsült egypártrendszerben). Csaknem 100 évvel ezelőtt a nőnap még nem a feleségeknek, barátnőknek vásárolt virágcsokrokról, hanem a női emancipációról szólt (a "hagyomány" persze még nem veszett el teljesen, a hétvégén Varsóban tartottak nagyszabású tüntetést a női jogokért küzdő szakszervezetek). A nőnapot eredetileg a szavazati joguk kivívásáért tartották.
Sok országban - többek között Oroszországban is - a Nemzetközi Nőnap máig is hivatalos munkaszüneti nap. Éljen a Nemzetközi Nőnap! Az örökké tartó barátságra! Sok országban - többek között Oroszországban is - a Nemzetközi Nőnap máig is hivatalos munkaszüneti nap. Éljen a Nemzetközi Nőnap! Az örökké tartó barátságra!
Március 8. - a női felkelés napja a konyhai szolgaság ellen. Alsó szöveg: Mondj nemet az elnyomásra és a kicsinyes házimunkára! (1932) Március 8. - a női felkelés napja a konyhai szolgaság ellen. Alsó szöveg: Mondj nemet az elnyomásra és a kicsinyes házimunkára! (1932)
1910. augusztus 28. és szeptember 3. között a koppenhágai II. Intenacionálén határoztak arról, hogy a nők választójogának kivívása érdekében nemzetközi jelleggel nőnapot tartanak. 1910. augusztus 28. és szeptember 3. között a koppenhágai II. Intenacionálén határoztak arról, hogy a nők választójogának kivívása érdekében nemzetközi jelleggel nőnapot tartanak.
Napról-napra egyre boldogabb az élet! Napról-napra egyre boldogabb az élet!
Természetesen a propaganda is felhasználta a nőnapot. Természetesen a propaganda is felhasználta a nőnapot.
Dicsőség a hősiesen dolgozó szovjet nőknek! Dicsőség a hősiesen dolgozó szovjet nőknek!
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - A Nőnap története, Isten éltesse a Nőket, Nőnap, Nők napja, virág
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-03-16 14:10:43
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü