Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A narancslikőrös palacsinta (Crépe Suzette) a francia konyha egyik leghíresebb desszertje. - Nőnap - nők napja magazin
részletek »

Narancslikőrös palacsinta egy igazi francia desszert akár nőnapra is

Egy nap, amikor a férfiak virágot adnak a nőknek. A Nemzetközi Nőnap története, szokásai, cikkek, érdekességek ... Nőkről és nőknek szóló magazin friss hírekkel, csajos témákkal, női dolgokról, sztár, divat, stílus, trendek, szépségápolás, szerelem.
Nőnap - nők napja magazin
Itt vagy: Nőnap - nők napja magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Narancslikőrös palacsinta egy igazi francia desszert akár nőnapra is
Narancslikőrös palacsinta egy igazi francia desszert akár nőnapra is
A narancslikőrös palacsinta (Crépe Suzette) a francia konyha egyik leghíresebb desszertje.
Hozzávalók

10 dkg liszt, 2.5 dkg cukor, 1 narancs reszelt héja, 1 nagy tojás
3 dl tej, 2.5 dkg vaj vagy Rama. Mártáshoz:, 10 dkg kockázott vaj vagy Rama
2 narancs kifacsart leve, 1 citrom reszelt héja és leve, 3 ek narancslikőr (Cointreau vagy Grand Marnier). Tálaláshoz: 2 ek brandy, narancshéj csíkok, porcukor.

Elkészítés

A vajat megolvasztjuk. Egy nagy keverőtálba szórjuk a lisztet és a cukrot, ráreszeljük a narancs héját. Elkeverjük. A közepébe töltjük a tojást, majd egy kanállal óvatosan elkeverjük, miközben a tej felét hozzácsurgatjuk.
Hirdetés

Egy habverővel 2-3 simára keverjük. Hozzáadjuk a vajat és a maradék tejet, majd csomómentes, sűrű, fényes tésztává keverjük. Ha van időnk, a tésztát pihentetjük.

Egy palacsintasütőt vajjal kikenünk, majd sorra kisütjük a palacsintákat ( mindkét oldalon!) - a fenti adagból kb 8 db palacsinta lesz. A palacsintákat egy tányérra kicsúszatjuk, letakarjuk.

A citrom és narancslevet elkeverjük a reszelt citromhéjjal és narancslikőrrel. Ennek felét egy serpenyőbe öntjük, hozzáadjuk a cukrot. Alacsony hőfokon 2 percig világosbarna mártássá redukáljuk.

Hozzáadjuk a vajkockákat. Amikor megolvadt, beleöntjük a maradék citrus keveréket, majd 2-3 percig rotyogtatjuk.

A palacsintákat négyrét hajtjuk, a mártásba csúsztatjuk a palacsintákat- mindkét oldalon 1-1 percig átmelegítjük őket a narancslikőrös szirupban.

Tálalás előtt brandyval leöntjük, flambírozzuk. Amikor a láng lecsillapodott, megszórjuk a narancshéjjal és porcukorral.


Tippek

A flambírozást elvégezhetjük a tányéron vagy a serpenyőben - az utóbbi egyszerűbb, csupán helyezzük az asztal közepére a serpenyőt, öntsük le a palacsintákat a brandyvel, és egy hosszú gyufával gyújtsuk meg! A flambírozást nem ajánljuk kezdőknek, így ki is hagyható!

A palacsintákat ne hajtsuk félbe forrón, mert könnyen összetörnek - várjuk meg, amíg kissé kihűltek!
Allergiás verziók: búzaliszt helyett alkalmazhatunk glutén-mentes lisztet is (pl hajdina, rizs, mandula).


Vaj helyett jó az olaj, tej helyett növényi tej is alkalmazható ( pl zab, szója vagy mandula tej)
A Crépe Suzette szuperül zárhat egy vendégváró menüt - a palacsintákat előre kisüthetjük, a mártást előre elkészíthetjük, tálalás előtt csupán melegítsük fel a szószt, majd ebben a palacsintákat, és jöhet a flambírozás!

A palacsintát tálalhatjuk gyerekek számára is - a narancslikőrös mártás helyett öntsük le csokiszósszal, vaníliamártással vagy tálaljuk fagylalttal!
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - nőnap, narancslikőrös palacsinta, recept, édesség, francia
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-05-29 08:10:55
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü