Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A magyar hagyományban évezredek óta van a nőknek jeles napjuk, amelyen virággal köszöntjük őket. Ez a nap egyszerre a nők, az anyák és a termékenység ünnepe, Gyümölcsoltó Boldogasszony napja - Nőnap - nők napja magazin
részletek »

Nőnap magyar módra

Egy nap, amikor a férfiak virágot adnak a nőknek. A Nemzetközi Nőnap története, szokásai, cikkek, érdekességek ... Nőkről és nőknek szóló magazin friss hírekkel, csajos témákkal, női dolgokról, sztár, divat, stílus, trendek, szépségápolás, szerelem.
Nőnap - nők napja magazin
Itt vagy: Nőnap - nők napja magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Nőnap magyar módra
Nőnap magyar módra
A magyar hagyományban évezredek óta van a nőknek jeles napjuk, amelyen virággal köszöntjük őket. Ez a nap egyszerre a nők, az anyák és a termékenység ünnepe, Gyümölcsoltó Boldogasszony napja, Krisztus urunk fogantatásának napja.
Így ír minderről Lukács atya: "A magyar nő mindig a Boldogasszonyban látta nőiességének örök példaképét, és ezért tisztelte is őt a magyar férfi mindig úgy, mint a Boldogasszonynak részére küldött földi mását.

Európa népeinél pedig szinte közmondásszerű lett a 'lovagias magyar nép' elnevezés.

A lovagoknak éppen az volt egyik vállalt főtulajdonságuk, a Nőtisztelet. A férfi az erő, a nő a szív. És ezen az egységen a Boldogasszony őrködik."
Hirdetés

Ahogy a vad alanyba beoltják a nemes oltó ágat, az Isten Fia ugyanígy oltotta be magát az emberiség vad fájába, hogy azt megnemesítse. A magyar vallásos néphagyományban Gyümölcsoltó Boldogasszony az oltás, a szemzés szakrális napja, tehát e nap a legalkalmasabb a fák oltására, szemzésére.

Az ünnepet Rómában már a VII. században bevezették, neve "Annuntiatio Domini" volt, vagyis az Úr hírüladása. Keleten a legrégebbi időktől az egyik legnagyobb ünnep.

Egyes források szerint az egyház Mária ünnepével Magna Mater (Nagy Anya) pogány ünnepét akarta eltakarni, akit minden isten anyjaként, a növés és a termékenység istennőjeként tiszteltek. A magyar mitológiában Boldogasszony ősi anyaistennő, a születést segítő lény neve.
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - nőnap, lovagiasság, magyarok, Magyarország, igaz
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-06-11 08:25:49
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü