Magyarország nyitólapja
nyitólapomnak
kedvenceimhez
Az oldal ismertetése
A nőknek sokkal könnyebben megy a megbocsátás, mint a férfiaknak – olvasható egy aktuális spanyol tanulmányban. Annak, hogy a nők hamarabb túlteszik magukat vélt vagy valós sérelmeken egyetl - Nőnap - nők napja magazin
részletek »

Vajon a nőknek a megbocsátás (is) jobban megy ?

Egy nap, amikor a férfiak virágot adnak a nőknek. A Nemzetközi Nőnap története, szokásai, cikkek, érdekességek ... Nőkről és nőknek szóló magazin friss hírekkel, csajos témákkal, női dolgokról, sztár, divat, stílus, trendek, szépségápolás, szerelem.
Nőnap - nők napja magazin
Itt vagy: Nőnap - nők napja magazin » Hír olvasása
Oszd meg másokkal
Vajon a nőknek a megbocsátás (is) jobban megy ?
Vajon a nőknek a megbocsátás (is) jobban megy ?
A nőknek sokkal könnyebben megy a megbocsátás, mint a férfiaknak – olvasható egy aktuális spanyol tanulmányban. Annak, hogy a nők hamarabb túlteszik magukat vélt vagy valós sérelmeken egyetlen szóban összefoglalható magyarázata van: empátia.

Megbocsátás és felejtés - e két dolog a férfiaknak sokkal nehezebben megy, mint a nőknek - állapította meg egy spanyol kutatás. A megbocsátásra való képesség meglétéhez az empátia a döntő tényező, s ebből a nőknek jóval több van, mint a férfiaknak....

....kommentálja a kutatást Carmen Maganto, a tanulmányt jegyző pszichológus, aki szerint e tényező mellett a generációnként eltérő hozzáállás is fontos, ha a másokkal szembeni problémákon kell túltenni magunkat.
Hirdetés

A University of Basque County kutatói tanulmányukba összesen száznegyven 45 és 60, valamint 17 és 25 év közötti férfit és nőt vontak be. A közreműködőknek az volt a feladata, hogy egy skála segítségével becsüljék meg, mennyire megy könnyen vagy nehezen esetükben a megbocsátás. Majd egy másik skálán arról kellett beszámolniuk, milyen tényezők játszanak szerepet, amikor valakivel szemben megbocsátást gyakorolnak.


Gyakorlat teszi...

Az eredmények között az olvasható, a szülők sokkal könnyebben bocsátanak meg, mint a gyerekek, s ez a fiataloknak és a nőknek sokkal könnyebben, mint a férfiaknak. Megbocsátani azok tudnak leghamarabb, akik addigi életükben többször tették ezt.

A megbocsátás okai is eltérőek generációnként: a fiatalok úgy gondolják, hogy az idő minden sebet képes begyógyítani, ezzel szemben a felnőttek körében a bűnbánat és az igazságosság áll a középpontban.

Számos korábbi amerikai tanulmány arról számolt a korábbiakban, hogy az életkor előrehaladtával egyre könnyebben megy a megbocsátás. Ez azzal függ össze a kutatók szerint, hogy idősebb korban a toleranciaküszöb is emelkedik, s az idősebb korosztályok jobban képesek uralkodni érzéseiken még akkor is, ha csalódás éri őket.


A szülőktől érkezik a képesség

Az empátia képessége - az arra való képesség, hogy mások érzéseibe, szükségleteibe vagy gondolataiba beleéljük magunkat - idősebb korban jóval fejlettebb, mint fiatalkorban.

A szakértők szerint a családi környezet kulcsszerepet játszik a megbocsátásra való képességben, amelyet a szülők képesek gyermekeiknek továbbadni példamutatással, morális értékek közvetítésével. A megbocsátási képesség úgy tanítható meg a gyerekekkel - így a kutatók - ha a szülők felhívják az esetleges hibákra a gyerek figyelmét, ám egyúttal meg is bocsátanak a történtekért. A kutatások szerint a gyermekek a legtöbb esetben ugyanazokat a szavakat és kifejezéseket használják a megbocsátás során, mint szüleik.


Rendelj Te is egyedi fényképes ajándékot szeretteidnek MOST...! - Egyedi fényképes ajándék ötletek, meglepetés, egyedi képes ajándékok (fotóbögre, póló, fényképes naptár, korsó, párna, gravírozott kulcstartó, képes puzzle ...), személyre szabott egyedi ajándékok minden alkalomra!
Szólj hozzá a cikkhez
Címkék - University of Basque County, nők, lányok, nőnap, kapcsolat, megbocsátás
Nyomtatás
Oldalajánló
Vissza a hírekhez
Szólj hozzá
- 2013-04-30 12:53:07
Szólj hozzá a cikkhez

Új hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezned oldalunkra.

Bejelentkezés
Regisztráció
Eddigi hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás a cikkhez
Tuti menü